Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin

Näkyviä tuloksia 2-6 viikossa

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin

Näkyviä tuloksia 2-6 viikossa

Ilmainen toimitus kaikkiin tilauksiin

Blogi

Koiralla kuiva iho ja kiilloton turkki? Avuksi omega-rasvahapot

Rasvat ja tietyt rasvahapot ovat välttämättömiä koirien ravitsemuksessa, ja niillä on useita tärkeitä tehtäviä elimistössä: toimia energianlähteenä ja solukalvojen rakennusosina, edistää rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, säädellä tulehdusreaktioita sekä tukea tervettä kasvua ja kehitystä. Koirilla tärkeiden rasvahappojen vaikutukset näkyvät erityisesti ihon ja turkin hyvinvoinnissa.

Omega-rasvahapot koiran ravitsemuksessa

Tunnetuimpia omega-3-rasvahappoja on kolme: kasvipohjainen alfalinoleenihappo (ALA) sekä tyypillisesti kalan rasvassa esiintyvät eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). Omega-6- rasvahapoista tärkein on linolihappo (LA), joka on myös kasvipohjainen rasvahappo.

Omega-rasvahapoista koiralle välttämättömiä ovat ALA ja LA. Tämä tarkoittaa, että näitä rasvahappoja koiran elimistö ei pysty itse tuottamaan, vaan koiran täytyy saada ne ravinnosta. Muut omega-rasvahapot koiran elimistö pystyy valmistamaan itse käyttäen joko ALA tai LA rasvahappoa lähtöaineena. 

EPA ja DHA omega-3-rasvahapot eivät ole koiralle välttämättömiä, vaikka niin usein luullaan. Näitä ns. pidempiketjuisia omega-3-rasvahappoja pystyy aikuisen koiran elimistö valmistamaan itse käyttäen raaka-aineena ALA:a. Tämä synteesi ei kuitenkaan ole kovin tehokas ja erityisesti ravinnon suuri omega-6-rasvahappopitoisuus vähentää tehokkuutta entisestään. Synteesin heikkoudesta johtunee myös se, että omega-3-rasvahapoille tyypillinen tulehduksia ehkäisevä vaikutus on voimakkaampi EPA:lla ja DHA:lla kuin ALA:lla. Lisäksi DHA:lla ja EPA:lla on havaittu olevan positiivisia vaikutuksia esim. aivojen kehitykseen pentukoirilla.

BERRYOMG OMvEGA-3 sisältää runsaasti välttämättömiä rasvahappoja

Nykytiedon valossa koiran terveydelle on tärkeää, että omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde ravitsemuksessa on tasapainossa. Monet ihmisten ja lemmikkieläinten ruokavaliot sisältävät runsaasti omega-6:ta mutta vähän omega-3:a. Siksi omega-3 rasvahappojen lisäämistä koirien ravitsemukseen suositellaan yleisesti.

Tuntuu olevan melko yleistä, että kalaöljyvalmisteet aiheuttavat koirille närästystä, pahan hajuista hengitystä ja joissain tapauksissa allergisia reaktioita. Lisäksi kalaöljyjen tuotantoketjut eivät ole aina kovinkaan läpinäkyviä ja monia omistajia vaivaa myös vastuullisuuteen liittyvät kysymykset esimerkiksi ylikalastukseen liittyen.

Jos kalaöljyt eivät tunnu hyvältä vaihtoehdolta omega-3-rasvahappolisänä, voi kasvipohjaisen omega-3-rasvahapon (ALA) lisäämisestä olla hyötyä. Vaikka kasviöljyt tavallisesti sisältävät omega-3-rasvahappoja, kasviöljyjen välillä on merkittäviä eroja omega-3-rasvahappojen määrässä. Jos on tarkoitus lisätä koiran ravitsemuksessa omega-3-rasvahappojen määrää, on tärkeää valita rasvahappovalmiste, jossa omega-3-rasvahappoja on enemmän kuin omega-6-rasvahappoja. 

Marjaöljyjen omega-rasvahapot tukevat tehokkaasti koirien hyvinvointia ja terveyttä

Vaikka vain ALA ja LA ovat ns. välttämättömiä omega-rasvahappoja, se ei tarkoita, etteikö muidenkin omega-rasvahappojen lisäämisestä koiran ravitsemukseen voisi olla etua tietyissä tilanteissa.

Marjojen ja erityisesti marjojen siementen öljyissä on runsaasti omega-3-, omega-6-, omega-7- ja omega-9- rasvahappoja ja luonnollisia antioksidantteja.

Mustaherukan siemenöljy sisältää luonnostaan runsaasti omega-3- ja omega-6-rasvahappoja. Erityistä mustaherukan siemenöljylle on runsas gammalinoleenihapon (GLA) määrä. Lisäksi se sisältää stearidonihappoa (SDA). Nämä yhdessä mustaherukan siemenöljyn sisältämän linolihapon (LA) kanssa vahvistavat ihon suojakerrosta ja siten vähentävät ihon kuivuutta ja kutinaa, sekä hillitsevät tulehduksia.

Puolukan siemenöljyssä on runsaasti välttämättömiä ALA ja LA rasvahappoja, ja se on yksi parhaimmista kasviperäisistä omega-3-lähteistä.

Nykytiedon valossa koiran terveydelle on tärkeää, että omega-3- ja omega-6-rasvahappojen suhde ravitsemuksessa on tasapainossa. Monet ihmisten ja lemmikkieläinten ruokavaliot sisältävät runsaasti omega-6:ta mutta vähän omega-3:a. Siksi omega-3 rasvahappojen lisäämistä koirien ravitsemukseen suositellaan yleisesti.

Nalle

Tyrniöljy puolestaan on tunnettu harvinaisemmasta omega-7-rasvahaposta. Tyrniöljyä on tutkittu paljon erityisesti ihmisillä ja sen on todettu edistävän ihon ja limakalvojen hyvinvointia mm. kosteuttamalla limakalvoja. Jotta ymmärtäisimme paremmin tyrniöljyn merkityksen koirien hyvinvoinnille, testasimme alkuvuodesta 2021 tutkimuksessamme tyrniöljyn vaikutusta koirien halkeileviin anturoihin, vuotaviin silmiin, sekä kuivaan nenään ja kirsuun. Tutkimuksen suoritti loppuun yli sata koiraa yli 80 eri rodusta. Tulosten mukaan tyrniöljy osoittautui erityisen tehokkaaksi avuksi halkeileviin tassunpohjiin sekä vuotaviin silmiin ja toi varttuneemmankin lemmikin turkkiin uutta kiiltoa.

Koirien hyvinvoinnin yksi keskeisistä lähtökohdista on oikeanlainen ruokavalio. Kaikki lemmikit eivät rutiininomaisesti tarvitsekaan rasvahappolisiä vaan tarpeeseen vaikuttaa niin koiran perusruokavalio kuin terveydentilakin. Tuotteita voi kuitenkin huoletta kokeilla: positiiviset vaikutukset näkyvät 4–8 viikossa tuotteiden antamisen aloittamisesta. 

Kotimainen BERRYOMG® on tehokas kasvipohjainen vaihtoehto

BERRYOMG®-ravintolisät valmistetaan kotimaisista marjaöljyistä, ja ne sopivat kaikenkarvaisille koirille. Ne sisältävät suuren määrän välttämättömiä rasvahappoja ja luonnollisia antioksidantteja, jotka lisäävät koirasi hyvinvointia ja terveyttä. Marjaöljyt uutetaan marjoista ja siemenistä säilyttäen niiden herkät bioaktiiviset ainesosat. Tavanomaisista öljymuotoisista lisäravinteista poiketen BERRYOMG®-tuotteet pakataan kapseleihin, mikä mahdollistaa tuotteelle pidemmän säilyvyysajan.

BERRYOMG®-tuotteita valmistaa suomalainen Aromtech Oy yli 25 vuoden kokemuksella marjaoöjyjen tutkimuksesta ja kehityksestä. Niiden valmistuksessa on konsultoitu eläinravitsemuksen asiantuntija Johanna Anturaniemeä. Tuotesarjaan kuuluvat Silk & Shine turkin ja ihon hyvinvointiin, Vitality & Defence anturoiden ja silmien kuivuudesta kärsiville sekä ikääntyville seniorikoirille sekä OMvEGA-3, kalaöljytön omega-3-rasvahappolisä. 

Mira Povelainen, FT

Kehitysjohtaja, Aromtech Oy

Omega-rasvahappojen kemiaa

Rasva koostuu rasvahapoista. Rasvahapot ovat hiiliatomeista muodostuneita ketjuja, joita on eripituisia. Rasvahapot jaetaankin tyypillisesti lyhytketjuisiin (alle 8 hiiliatomia), keskipitkiin (8-12 hiiliatomia) ja pitkäketjuisiin (yli 12 hiiliatomia). Omega-rasvahapot ovat ns. pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa, joissa on aina yksi tai useampi kaksoissidos. Sana omega ja numero rasvahapon nimen yhteydessä kuvastaa sitä, missä kohtaa kaksoissidos on hiiliketjun loppupäästä. Esimerkiksi omega-3 tarkoittaa, että ensimmäinen kaksoissidos on kolmannen ja neljännen hiiliatomin välissä. Lisäksi on olemassa omega-6-, omega-7- ja omega-9-rasvahappoja.